Shah2

Руският гросмайстор Сергей Карякин спечели световното първенство по блиц, което се провежда в катарската столица Доха. Карякин завърши с 16,5 от възможни 21 точки. С толкова приключи и сребърният медалист Магнус Карлсен. Норвежецът имаше аванс от половин точки преди последния кръг, но в него стигна само до равенство с унгареца Петер Леко, докато Карякин победи Баадур Джобава и по допълнителни показатели завоюва първа световна титла в кариерата си. 

Световната титла за Карякин е и своеобразен реванш за него, след като през ноември в Ню Йорк той отстъпи след тайбрек именно пред Карлсен в мача за световната титла в класическия шахмат. 

На трето място завърши друг руснак - Даниил Дубов, който постигна 14,5 точки, с колкото завършиха и американският гросмайстор Хикару Накамура и защитаващият титлата си Александър Гришчук (Русия), останали съответно на четвърто и пето място.  

Българинът Иван Чепаринов направи 11,5 точки, които му отредиха 33-о място сред 108 състезатели. 

При дамите украинката Анна Музичук защити световната си титла в блица с резултат от 13 точки от 17 партии. В последния кръг украинката победи най-добрата българска шахматистка Антоанета Стефанова, която приключи на 16-о място с 9 точки. Сребърният и бронзовият медал бяха завоювани от представителките на Русия Валентина Гунина и Катерина Лагно, които завършиха с по 12,5 точки.

 Предаде "Фокус

Фейсбук коментари

DISQUS коментари