Mukasi2

Един от чужденците, оставили трайна диря в историята на Вечното дерби между ЦСКА и Левски Макдоналд Мукаси даде специално интервю за Sport1.bg от далечен ЮАР. Африканецът стана първият иностранец, който реализира 2 попадения във вратата на Левски за победата с 3:0 на „Българска Армия“ на 26.10.2002. Тогава червените, водени от Стойчо Младенов напарвиха невероятната серия от 13 поредни победи в А група и впоследствие прекъснаха тригодишната хегемония на Левски по родните терени. Мукаси бе сред основните изпълнители в онзи незабравим червен отбор с радост прие да разкаже спомените си отпреди 15 години за една о най-сладките червени победи във Вечното дерби .


Макдоналд, как си, с какво се занимаваш в момента?


- Добре съм, благодаря! Имам собствена Академия в ЮАР, която се казва „Спортна академия Мукаси“. В нея обучавам деца и юноши да станат големи футболисти. Благодарение на кариерата си в България придобих доста знания за футбола и затова се реших на тази стъпка.
Следиш ли какво става в ЦСКА?


- Предимно резултатите. Не съм много навътре с нещата в клуба, но знам, че се работи сериозно и се постигат добри резултати.


Знаеш ли, че бившият ти съотборник Велизар Димитров е главен скаут на клуба?


- Да, с него се чуваме редовно. Ще ви разкрия, че имам голямо желание някои от най-добрите таланти в академията ми да дойдат да играят в ЦСКА. Искам да помогна на клуба, който обичам и щом има възможност ще помагам в тази насока на червените.


Поддържаш ли връзка с някой друг от съотборниците ти в онзи отбор, спечелил титлата през 2003?
- Да, с Брито, Георги Антонов, Ибрахима Гай, но от време на време.


Днес се навършват 15 години от двата ти гола срещу Левски. Спомниш ли емоциите от този мач


- Не само че ги помня. Не мога да ги опиша с думи. Само човек, който е играл в този мач може да разбере значението му. Ние играхме в този мач с идеята да се забавляваме. И ни се получи! Когато ги победихме с 3:0 с двата ми гола, си спомням, че не  можех да спя с дни и на всяка тренировка си мислех кога пак ще играем с тях. Това бяха любимите ми мачове.
Как се мотивират футболистите за този мач?


- При нас хубавото беше, че нашият треньор по това време Стойчо Младенов знаеше как да победи в този мач. Тренировките и подготовката бяха толкова добре направени, че нямаше начин да сбъркаме на терена.
Можеш ли да опишеш ситуациите, в които реализира двете попадения?


- Помня, че и двата гола, които вкарах, ги упражнявах многократно в седмицата, когато тренирахме за мача. Оставах и след заниманията да си упражнявам ударите и се оказа така че, каквото упражнявах, ми се  получи и по време на мача. Но няма как да забравя как всички съотборници се втурнаха към мен да ме поздравяват. Беше невероятно! В този момент се чувствах като герой от приказките. А скандиранията на публиката – това е нещото, което никога няма как да се забрави. Настоящите футболисти не трябва да забравят, че играят преди всичко за тях. 


Преди мача някой беше ли ти казал, че можеш да се превърнеш в герой и ще влезеш във фолклора на дербито?
- Да, в интерес на истината Бадема (б.а – Емил Гъргоров) цяла седмица ми повтаряше, че това ще е моят мач. Казваше ми „Мукаси, готви се да вкараш“ и аз изпълнявах стриктно това, което ми казваше!
ЦСКА не успя да спечели последното дерби, успя ли да проследиш мача?


- Видях резулата по Интернет. Това равенство е трябва да ги очайва. Ще кажа на играмие да бъдат пределно концентрирани и да продължат да се борят. И най-важното, когато стъпят на терена, да чуят невероятната публика и нейните възгласи и песни. Това ще им даде допълнителна мотивация. Няма да им по-хубаво от това да зарадват тези велики фенове за 70-годишнината на клуба.

Цветан Дерменджиев

Фейсбук коментари

DISQUS коментари