marek dupnica2

Добре дошли на Балканите. Тук всичко е възможно, стига да имаш достатъчно пари и връзки, за да осъществиш лудия си план. През годините в „А“ група имаше интересни футболни явления, които внасяха един особен колорит и минаваха между капките на администрацията на БФС, за да покажат колко са различни, но така и не успяха трайно да се установят сред футболния ни елит. Ето четири отбора от близкото минало, които в момента са далеч от Първа професионална лига, но не могат да бъдат забравени.

Марек (Дупница)

Домакин-страшилище. Гостуване в Дупница на стадион "Бончук" не звучи никак приятно за никой отбор, бил той Левски или ЦСКА. Името на стадиона е военен термин от кримскотатарски, което само по себе си е плашещ факт. "Бончук" е войнско знаме под формата на конска опашка. Въпреки тези варварски белези, Марек изиграва цели 27 сезона в "А" група, което му отрежда 15-то място във вечната ранглиста. Най-паметната дата за отбора е 2 ноември 1977 г. Тогава на гореспонатия стадион "Бончук" немският колос Байерн Мюнхен губи с 0:2. На терена в Дупница за "баварците" излизат легенди като Сеп Майер, Герд Мюлер, Карл Хайнц Румениге, Ули Хьонес, Клаус Аугенталер. За съжаление резултатът от първия мач е 3:0 в полза на германците и така с общ резултат 2:3 дупничани отпадат от 1/16-финал на Купата на УЕФА.

Известни играчи от близкото минало на Марек са Янек Кючуков, Иво Пиргов, Димитър Коемджиев и Еньо Кръстовчев.

Беласица (Петрич)

Петрич има отбор във футболния елит цели шест последователни сезона - от сезон 2002/2003 до 2008/2009 година. Собственик на отбора е подвизаващият се с приказния псевдоним Коце Маца - Костадин Хаджииванов. Крупният бизнесмен бе един от основните играчи и организатори на уговорени мачове, част от престъпна организация за черно тото и манипулиране на резултати, базирана в Азия (и по-конкретно Сингапур). Преди няколко години излезе книгата „Кралете на Келонг”, нейн автор е Уилсън Радж Перумал, който също е бил част от "групировката", а в интересното четиво се споменават имена на замесени български съдии, като Антон Генов, а на челно място е и Коце Маца. Петричкият милионер е в неизвестност от години и има различни версии дали всъщност е отвлечен и убит от албанската мафия или просто се укрива някъде и поставени лица движат фирмите му.

Велбъжд (Кюстендил)

 На сметката на Велбъжд има общо 7 сезона в "А" група - 6 последователни между 1995/1996 и 2000/2001. В края на 90-те години спонсор на кюстендилци е "съмнителното" дружество ВИС-2. "Борческият отбор" на първенството има една основна концепция, която му носи успехи - ако резултатът не може да бъде положителен с футболни средства идва време за силова интервенция, като тези прийоми влизат на терена и понякога извън него. Една от емблематичните случки е през пролетта на 1999 година в мача срещу ЦСКА на стадион "Осогово" в Кюстендил. На полувремето капитанът Адалберт Зафиров и вратарят Ивайло Иванов са били бити от неизвестни лица в тунела на стадиона. "Червените" не излизат за второто полувреме и мачът е прекратен. През лятото на 2001 година отборът губи финала за Купата на България в продълженията срещу Литекс, а дни по-късно собственикът Георги Илиев регистрира на мястото на кюстендилци отбора на Локомотив Пловдив, който по онова време рита в "Б" група. Това окончателно слага точка на славните години на кюстендилския отбор.

Черноморец Бургас (София)

 Престъпление срещу футбола. Черноморец Бургас със седалище София, поредният отбор, който си купува чужд лиценз, за да играе в "А" група. Този път в изкупителна жертва се превръща спечелилия бараж за влизане в „А“ група Конелиано (Герман). В центъра на събитията е бизнесменът Ивайло Дражев. След като през 2005 година в Бургас концесията на стадион "Черноморец" е спряна той влиза в открита война с дългогодишния кмет на града Йоан Костадинов. Това кара Дражев да премести отбора си в София и да изиграе цял един сезон с отбор, носещ абсурдно име и изграден изцяло от юноши. Домакинските мачове се провеждат на националния стадион „Васил Левски“ .Резултатът е потресаващ, като за целия шампионат отборът допуска 131 гола в "А" група и завършва с най-малък точков актив (-2 точки). На първи октомври 2006 година, Черноморец Бургас (София) достига първата си и единствена точка през сезона като домакин на Литекс (0:0).

  За капак на всичко, през 2015 година Ивайло Дражев излезе от затвора след като излежа няколкогодишна присъда за причиняване на две убийства след автомобилни катастрофи.

Христиан Пулев

Фейсбук коментари

DISQUS коментари