martn kamburov

Лаута, неизплатени заплати, скандал между звезда и собственик, заспала общественост... Новината на седмицата, вероятно новината на годината за Локомотив (Пловдив). Разбира се, ситуацията е далеч по-комплексна и сложна, но фактите са следните – Мартин Камбуров е най-успешният футболист в историята на Локомотив (Пловдив) в последните 15 години, звездата от сезон 2003/2004, когато е единствената титла за „смърфовете“; Христо Крушарски е крупен бизнесмен, собтвеник на завод за ракети в Стара Загора (бизнесът му е обвързан с износ в Латинкса Америка), който от есента на 2015 г. е благодетел на Локо. От последното интервю на Камбуров като играч на „железничарите“ става ясно, че не парите са в основата на скандала, а отношението на чепатия собственик към черно-бялата легенда.

Със сълзи на очите Камбуров разкри, че е дълбоко огорчен от отношението към себе си, сам се сложи в графата на най-големите величия на локомотивци (Христо Бонев и Аян Садъков) и подчерта, че всички слухове, че напуска заради пари са абсолютни лъжи, защото „той никога не е печелил от Локомотив, а само е давал“. Това бяха думите му.

Първо, неоспоримо е, че Камбуров е изключителен играч, голмайстор номер 1 за Локомотив (Пловдив) за всички времена в „А“ група и определено една от основните фигури при спечелването на титлата през 2004 година. Неоспоримо е също, че тези неща трябва да са всепризнати от всички, а не самият играч да излиза и да ги изтъква за себе си. Да се поставиш на едно ниво с Христо Бонев и Аян Садъков е на първо място себеично и егоцентрично, а след това дори малко неуважително (справка – гореспоменатите легенди на Локомотив Пловдив са били гръбнака на националния отбор във времето, когато са играли, а Мартин Камбуров има някои епизодични появи в националния отбор).

Второ, да твърдиш, че само си давал на клуба, който те е открил за големия футбол и те е направил това, което си, е също толкова иронично и егоцентрично. Да припомним, че Мартин Камбуров бе отритнат от градския съперник Ботев, от небезивестния и дълбоко мразен президент на Ботев от началото на века – Димитър Христолов. Следва престой в Спартак (Плевен) и чак след това Локомотив му подава ръка, а оттам насетне всеки знае как продължава историята. По времето на Георги Илиев заплатите при „железничарите“ не са никак малки и едва ли Камбуров рита за едната „чест и слава“. Последват големите трансфери – в Ал-Ахли през зимата на 2006 година за сумата от 2 милиона евро, а през 2010 година Локомотив (София) продава Камуров на китайския Далиен за половин милион евро. Свиленградчанинът изкарва общо година и половина в Обединените Арабски Емирства и две години и половина в Китай. За този период той би трябвало да е натрупал солидно състояние. Никой не отрича, че Камбуров е страхотен голмайстор, дори напротив, той заслужаваше дори по-добра кариера, имайки предвид, че през годините интерес към него имаше от Бенфика, Галатасарай и други средноевропейски грандове.

Твърдението, че само е давал на отбора си, без да печели нищо в замяна е напълно грешно и може да се отдаде на емоциите по време на последното му интервю, но човек винаги трябва да внимава какво говори, защото истината има само едно измерение. Със сигурност колкото Мартин Камбуров е дал на Локомотив (Плодвив), толкова самият отбор е дал на звездата си, всякакви други твърдения биха били чиста доза манипулация на публичното мнение.

Много хора се чудят защо феновете на „железничарите“ не излязат на протест, за да защитят легендата си. Случайно или не, подобен сценарии се разрази в съседния лагер – преди година в Ботев, когато феновете яростно скочиха на Румен Чандъров срещу назначението на Николай Митов, а през 2013 година прословутото „събличане“ на пресконференцията при представянето на Ивайло Петев като треньор на Левски доведе до оттеглянето на Наско Сираков от Левски. Тези вътрешни намеси на феновете не дават положителни резултати върху отбора, а по-скоро отръпват и прогонват финансовите благодетели на клубовете. Управленската система е такава, че демокрация в българския футбола няма – който плаща той решава какво се случва в клуба си. Ден след интервюто на играча, Крушарски излезе с изявление, хвърляйки светлина около скандала, като даде да се разбере, че прави всичко за благото на отбора и ако някой друг има по-добри възможности и желание да издържа Локомотив, то той е готов безвъзмездно да преотстъпи акциите си. Доказателството за тези думи на добронамереност е ремонта на стадиона и модернизацията на базата – далновидни инвестиции, които остават за клуба. Феновете са разсъдливи и затова все още не застават категорично зад любимеца си, това би нажежило обстановката в клуба.

А колкото до Мартин Камбуров, жалко за тази стеклите се обстоятелства, но за нападател от неговия ранг няма да е трудно да намери отбор, в който да продължи да бележи голове и да се изкачва в голмайсторската ранглиста на „А“ група. Както той каза „не напускам Локомотив, защото Локомотив не е Чандъров, а това е отборът, феновете“. И Камбуров, и феновете тайно се надяват, че това няма да е краят помежду им и съвсем скоро може да станем свидетели на триумфалното завръщане на „прокудената легенда“.

Христиан Пулев

Фейсбук коментари

DISQUS коментари