pyrva liga

   Българската Първа Професионална Лига

През 2016 се смени името и формата на провеждане на „А“ група, но 6 месеца по-късно за всички е ясно, че не става въпрос за гръмки промени, а за леко козметично „пребоядисване“ с елемент на повишаване на паричните потоци от ТВ права. Лудогорец отново е категоричен лидер в класирането. Цяла България чака 1/16-финалите на Лига Европа, където Лудогорец среща датския Копенхаген. Осминафиналите на втория по сила турнир в Европа са напълно достижими, а ние отново ще гледаме европейски футбол с българско участие. Лудогорец е по-силен от всякога и главната тема около „орлите“ е дали звездата Джонатан Кафу ще бъде продаден още през зимната пауза или в края на сезона, а интерес към него не липсва.

  Левски и ЦСКА са анемични преследвачи, които са по-скоро фигуранти пред силата на Лудогорец, отколкото реални претенденти за титлата. Няма яснота при „сините“ каква ще бъде политиката за развитие на клуба, докато при ЦСКА тенденцията с чуждестранни наемници изглежда е трайно установена и ще продължава и за напред, а както се вижда временни резултати има, но като се тегли чертата крайният резултат е далеч от желания такъв, който се очаква на стадион „Българска армия“.

 Възходът на Локомотив (Пловдив) ще продължи и Едуард Ераносян ще надгради добре свършената работа от Илиян Илиев. Градският съперник Ботев е с финансови проблеми и това личи по непостоянните резултати на отбора, който изглежда ще се лута във втората половина на таблицата. Черно море изглежда силен претендент за Лига Европа. Миналия сезон „моряците“ завършиха на 6-о място, а сега с Гонзо начело отборът е изключително боеспособен и при добра зимна предсезонна подготовка няма да бъде изненада завършване в челната тройка.

Чудотворците от Дунав все още са във вихъра си, за неутралния футболен запалянко би било интересно дали успешната серия на русенци ще продължи и през пролетния дял на шампионата, когато мотивацията на всички отбори ще скочи. Славия направи силен край на миналия сезон и сега очевидно Венци Стефанов е решил да изкара някой лев от наличните играчи, като продаде най-доброто, което обрича сезона им. Берое тръгна трудно, но доказан специалист като Ферарио Спасов вероятно ще влее сили и мотивация в отбора, като ги класира около разделящата черта на двете половини на таблицата. Тук въпросът е от коя страна на разделителната линия ще бъдат „заралии“.

Националният отбор

Петър Хубчев започна да „отлепя ютията“ от дъното. Отдавна не сме имали достоен треньор със здрави футболни възгледни, базирани на опита му и строга дисциплина. Както всички знаят, в националния отбор има странични фактори, които влияят на отбора и дано Хубчев съумее да ги минимизира. В състава се усеща липсата на кадрови потенциал, но си личи желанието на треньора да налага млади момчета, които имат какво да дадат. На 25 март приемаме Холандия, а „лалетата“ са в най-голямата си криза от десетилетия насам, което ни дава лъч светлина за положителен резултат, колкото и дръзко да звучи. Този мач ще дефинира самочувствието на отбора и до голяма степен би могъл да повдигне ниското самочувствие на националите. Никой не очаква класиране на световното първенство в Русия, но ако този квалификационен цикъл върне блясъка в очите на феновете, Хубчев ще е свършил работата си. Трябва да бъдем умерени оптимисти и да подкрепяме отбора, защото Хубчев и „трикольорите“ го заслужават.

Христиан Пулев

Фейсбук коментари

DISQUS коментари