stoqn kolev

ЦСКА е известен с факта, че е създал най-големите легенди в историята на българския футбол. Факт, признат дори и от противниците на клуба. От Пижо Миланов, та се мине през Крум Янев, Иван Колев,Аспарух Никодимов, Стойчо Младенов, Христо Стоичков, Любо Пенев, Димитър Пенев, Георги Денев, Тодор Янчев, Жуниор Мораес и още, и още..

 В по ново време на червения фен му е все по-трудно да сложи този етикет на някой футболист. И с право. Въпреки това обаче сякаш, покрай всички глупости около червения клуб, хората забравиха да отбелязват хубавото. А именно играчите, които макар и трудно да бъдат наречени легенди, оставят сърцето си на терена за ЦСКА. Типичен пример за това е вратарят Стоян Колев.

 Дошъл на Армията през далечната 2002-а година. Първоначално трети избор на Луиджи Симони и Стоян Йорданов, Колев става шампион в големия шампионски отбор на Стойчо Младенов от 2003-а година. След странства из Локо Пд, Черноморец и Оцелул, вечно усмихнатият вратар се връща у дома през лятото на 2013-а по покана на Стойчо Младенов. Тогава ситуацията много наподобява на сега. Разбит отбор, клуб пред фалит. Това обаче не притеснява Стоян. Даже напротив. Макар и на 38-години, той показва, че е с класи над останалите на вратарския пост. Очертаващото се участие на М'Боли на Световното с Алжир и последвалата пораджба му оставят по-малко поле за изява. Сливналията обаче не мрънка като днешните псевдозвезди, а напротив, чака шанса си. Както всеки професионалист.

Въпреки непрекъснати проблеми със заплати и организационен хаос, Стоян продължава да демонстрира изключителен професионализъм в името ЦСКА, давайки 100% от себе си в тренировките. Неслучайно Стойчо Младенов решава да го покани в щаба си след напускането на Пауло Грило. Въпреки че пази в едва два мача за 2014-а година, той не подвежда Младенов, дори напротив, показва защо нееднокартно е избиран за вратар на годината. Остава в ЦСКА като асистент на Галин Иванов, въпреки че спокойно може да напусне със Стойчо. Не го прави в името на ЦСКА.

И така се стига до лятото на тази година, когато става един от първите, около които Гриша Ганчев иска да изгради новия ЦСКА.

Във футбола няма стари и млади, а можещи и неможещи, са казали мъдрите хора. И това се отнася в пълна степен. Тих, скромен и гледащ в собствената си паница ( за разлика от други), Колев е част от изчезващата порода футболисти. ЦСКА има щастието да притежава играч, готов да остави сърцето си на терена за него. Въпросът е оценен ли е достатъчно от тези, които трябва. Някои го определят на българския Рожерио Сени, но това сравнение сякаш не му отива. Той е просто Стоян, винаги усмихнат, милеещ за червената идея, човек от изчезващия вид, за съжаление, футболисти.

 Цветан Дерменджиев

Фейсбук коментари

DISQUS коментари