Начална страница Интервю Стефан Войнов: Как да се спасим от Спасителя?

Стефан Войнов: Как да се спасим от Спасителя?

28 May 2014 | 14:12
Стефан Войнов: Как да се спасим от Спасителя?

 

Стефан Войнов е един от знаковите привърженици на ЦСКА, който не обича на бъде във фокуса на общественото внимание, въпреки че малцина са направили колкото него за червения клуб. Не само за футбола, а и за волейбола, колоезденето, фехтовката, леката атлетика и т.н. В момента той е заместник-председател на „ЦСКА Завинаги“ и е пряко свързан с процесите в червената общност. В тази насока са и въпросите на Sport1.bg.

- Г-н Войнов, буквално преди минути се появи един странен „ултиматум“ на Сашо Томов и неговите хора по адрес на „ЦСКА Завинаги“…

- Сашо Томов продължава със своите номера от репертоара на Комсомола. И за кой ли път се опитва да прехвърли в характерния си стил проблема от здравата глава на болната. Трудно ми е схвана какво се иска в този „ултиматум“ от сдружението, което на добра воля направи терени за децата на ЦСКА, помогна на школата и реновира сектор „А“ на стадиона? Май излиза, че сме длъжни на Томов за това, че обичаме ЦСКА и влагаме пари и усилия без никой да ни принуждава, без акции и гаранции.

- По едно време обаче Томов и Тодоров ви обвиниха в корист?

- За какво? Може би за това, че постигнахме споразумение за трансформиране на направените инвестиции от „ЦСКА Завинаги“ в акции от „Лира Инвестмънт“ при номинал 3 лв.? А нима нашите пари са по-различни от финансите на лицата и фирмите, придобили дялове от дружеството на … човека с пурата от Лондон?

- Всъщност Томов само би имал полза, ако солидни фигури като лидерите на гражданското сдружение влязат в АД-то?

- Естествено, но той е страшно ревнив, мнителен и хлъзгав. Освен това май сам се навива и сам си вярва. Още на първата ни среща през лятото на миналата година ясно заявихме, че нямаме доверие в него и че няма да плащаме стари задължения. По този повод Томов се направи на важен и даде да се разбере, че всички са длъжни да му се кланят като на месия и спасител. С две думи – вие ми дайте пари, а аз ще оправям клуба…

- Томов и досега внушава на обществото, че едва ли не всички самодейни, граждански инициативи трябва да минат под неговата шапка. И трябва да се каже, че някои хора се хващат на това послание и се питат – защо „ЦСКА Завинаги“ не участва във финансирането на клуба?

- Вярно е, че някои от нашите привърженици, а и не само те, не са съвсем наясно с картината. Ние направихме сдружението след като Томов наследи „Титан АС“ по няколко причини. Първо – липсата на обществено доверие в главния акционер, проличала при кампанията с акциите. Второ – плътната непрозрачност около сделката с предишните собственици. Трето – липсата на яснота около финансирането на клуба и реалния размер на задълженията. Четвърто – разрухата на „Армията“ и Панчарево и катастрофалното положение на школата. Пето – казусите около собствеността на нашите исторически обекти, които са гаранция за бъдещето на футболния клуб и другите спортове. Сега поне децата ни няма да се скитат немили-недраги по софийските села, а ще тренират на най-хубавото място в София…

- На тези аргументи бившият вицепремиер обикновено противопоставя контрата – а вие защо не спасихте ЦСКА от „гърнетата“?

- Само да не се наложи някой ден да се спасяваме от Спасителя! Изключително неетично е Томов да търси виновни за собствената си авантюра, ако се окаже, че е блъфирал с непосилен залог. И стига е плашил с „В“ група! ЦСКА ще го има и ще пребъде, ако ще да тръгне от първенството на юношите. Никой не може да ни отнеме титлите, купите, европейската слава и любовта на хората. Понякога при дефицит на здрав разум, с добри намерения се докарват още по-големи беди. Като веднъж е заявил, че има кръг от 53 бизнесмени със 7 милиона зад гърба, а после спонсори и инвеститори, да си носи отговорността, а не да смята, че всички са му длъжни.

- Сега накъде след агресивния „ултиматум“?

- Бих казал – смешния, защото агресивен може да бъде само силният, а Томов не е такъв. Той продължава да спекулира с нашата любов към ЦСКА и да експлоатира обществената значимост на клуба за личните си цели и интереси. Всъщност заради това бяга от прозрачно управление, защото иска да си пази малкото вместо да търси голямото. Дано само не завлече клуба покрай своите безкрайни комбинации.

- Бихте ли седнали отново на една маса с него?

- Да - в името на ЦСКА. Отново подчертавам – трябва яснота по всяка точка от дневния ред на клуба. Ние, АРМЕЙЦИТЕ, сме „бели хора“ от друга морална и интелектуална среда и затова на нас не ни стигат четири победи над „Левски“, след които президентът скача с футболистите по пистата. Подобни изпълнения са характерни за манталитета на един друг клуб, чийто бос по едно време, редом с други лумпени, носеше фланелка с надпис „Аз мразя ЦСКА“…

 


От същата категория