Начална страница Интервю Томов: Ще предложим 3 опции на феновете закупили акции

Томов: Ще предложим 3 опции на феновете закупили акции

21 May 2014 | 10:52
Томов: Ще предложим 3 опции на феновете закупили акции

Със Стойчо обсъдихме 9 имена за селекцията; ние и Левски получаваме трохи от ТВ-правата

Главният акционер в ЦСКА Александър Томов харесва дългите пресконференции, но вчера надмина себе си. Томов разговаря с медиите в продължение на… 63 минути в типичния си витиеват стил. Темите, които засегна бяха най-разнообразни, но фокусът падна върху неуспешната публична продажба на акции. Шефът говори какво ще се случи оттук насетне и какви възможности разкрива провала пред клуба. Томов разкри и какъв е план Б на ръководството при моментните обстоятелства, засегна съвсем бегло селекцията и обяви какви ще са целите пред отбора през следващия сезон. За финал, Томов обеща да бъдат обявени имената на всички 5720 акционери закупили си книжа на ЦСКА по време на публичната кампания.

Г-н Томов, моля разяснете причините за свикване на тази пресконференция?
- Нека започна от там, че изминалият сезон бе безспорно успешен за ЦСКА. Само си припомнете къде бяхме преди 9 месеца. Не трябва и няма да имаме сили обаче да минем по същия път. Изпълнили сме 100 % от изискванията на Лицензионната комисия при БФС и сме покрили изцяло новите финансови правила на УЕФА. Благодаря на тези 5720 души, които застанаха зад нас и купиха акции. Сам по себе си това е безпрецедентен акт в нашата спортна история и за футбола в Източна Европа. Те дадоха 1 077 000 лева, за да подкрепят клуба в решаващ момент. Класирахме се за УЕФА и сега готвим нова стратегия. Трябва да надградим този отбор и да продължим процеса на финансово стабилизиране. Постигнатите 5720 акционери обаче са недостатъчно и под очакванията. Според предварителните проучвания, малко над 40 000 души заявиха, че ше купят акции. Причините да не се изпълят очакванията са няколко. Първо - непознаването на материята. За първи път не само се купуват акции на футболен клуб, а обикновените хора въобще се докосват до ценни книжа. Липсата на общо познаване доведе до отчуждение. Втора причина – невъзможност на огромна част от желаещите да си закупят акции в провинцията. Оплакванията са от стотици градове. Оказа се, че нямаме инфрасруктура. Тези 5720 акционери са златните имена на фенската подкрепа. Подкрепа, и то с пари. Имахме възможността да запълним оставащия капитал, но не го направихме, тъй като щеше да е на ръба на закона. Имаше проблем дали може да стане по запланувания начин, защото става дума за публично предлагане на акции, а не някой да запълва капитала, а след това да връща заем. Всички 5720 души ще си получат обратно парите в срок от 30 до 40 дни, както е по закон. Второ - те ще имат възможност директно да си купят акции от клуба, ако желаят. Другите варианти са да дадат вложените пари като дарение или да си задържат средствата. Това се трите опции пред тях.

Решихме да направим
второ публично
предлагане на акции

Ще предприемем мерки да избегнем бариерата с проблемите с банките в провинцията. Разговаряхме с две банки с голяма офисна мрежа, да направят инструктаж и да определят такси в страната. За това нещо ще трябва да се подготвим специално. Ще има много повече акционери от тези 5720 при второто предлагане.
Излишно е да се пише, че старши-треньорът ще ходи на друга работа. Имам неговото упълномощение да кажа, че това са несериозни приказки. Клубът остава със стабилно треньорско ръководство и директорски екип. На 30-ти май ще се проведе акционерно събрание, има над 30 човека, които притежават книжа. На това събрание

вероятно ще
има промени в
Надзорния съвет

и някои допълнения в ръководството. По селекцията няма да говоря. Само ще кажа, че преди минути обсъдихме 9 имена със старши-треньора. Още не сме довършили дълга на клуба докрай. Възстановявал съм големи корпорации по време на прехода, работил съм по големия държавен дълг през 90-те години, но такова чудо като в ЦСКА не съм виждал! На всеки 5 дни излиза скелет от гардеробите. Дългът е намален почти трикратно от нас – с 2,7 пъти, изчислил съм го точно. От 35 милиона лева през лятото. (б.а. – тоест, ако думите на Томов са верни, сега е около 13 милиона). В следващите периоди дългът ще изчезне и ще излезем на оперативна печалба, както бе през 2008 г. Имам думата на министри и правителство, очакваме да ни се дадат базите. Когато това стане факт, ние веднага започваме ремонтни дейности. Надявам се през юни да има решение. Има една фирма-инвеститор с подготвен договор и друга, чиито представители са тук. Тя е по-бърза и оперативна. Поставил съм условие пред Сашо Тодоров до началото на новия сезон сектор Г да бъде готов. До началото на новия сезон трябва да има изяснение и с генералния споноср. Очакваме един-два по-малки и един генерален спонсор. Дано имаме окончателно решение в близките месеци, ЦСКА заслужава повече. Спонсорът може да е външна или българска компания. Доверието към клуба се възстанови напоследък, особено в последните три дни от продажбата на акции. Нямаше как да преодолеем това недоверие по-рано. Искам да изразя увереността си, че в ЦСКА ще ви е интересно през следващия сезон и това, което ни липсваше, ще се върне. ЦСКА спокойно може да си постави друга цел – борба за титлата и достойно представяне в Лига Европа.
Какви акции ще бъдат предложени на феновете, които придобиха книжа по време на кампанията и на каква цена ще се търгуват?
- Ще бъдат от общия пакет на ЦСКА. Тоест процентът на „Лира” ще намалее. Ние няма да можем да намалим цената, на която бяха придобивани досега, тя ще си остане същата. Не знам все още колко ще струва една акция при второто публично предлагане, тъй като това се определя от външен одитор. Цената на ЦСКА расте. Ако се класираме за групите на Лига Европа, приходите ще се качат и цената на една акция ще нарасне. Ще нараснат и приходите от телевизионни права. И това е една от точките, по които съм непримирим. В момента ЦСКА получава трохи от тези права. В началото бившите пернишки герои са имали участие, но се отдръпват. И в момента
-
- един президент
- на клуб управлява
- всички ТВ-права
-
- А ЦСКА и Левски, които дават 80% от гледаемостта, взимат трохи.
Кога да очакваме да започне второто публично предлагане на акции?
- Ще го решим до една-две седмици. Не се сърдя на никого, че не купи акции. Списъкът с всички 5720 акционери ще бъде публикуван, ако ни разрешат. Това са златни имена във фенската маса. Това са хора, които обичат клуба си. И имената им трябва да са на

паметника на фена,
който готвим
в момента

А не на тези, които приказват и дават пресконференция срещу акциите, „Не знам дали ще си купя, имам съмнения, мрън-мрън”... Ами имаш съмнения защото не си прочел един закон. (б.а. – има предвид част от ветераните)
Какви разходи струваше да се стартира и проведе кампанията по публичното предлагане на акции? И как ще коментирате думите на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев, който заяви, че не вярва в кампанията?
- То си е негова работа дали вярва.
-
- Да си гледа
- Лудогорец
-
- Аз го поздравих с постигнатите резултати. Има пари и не се нуждае от продажба на акции. ЦСКА има друго развитие, опира се на своите фенове. Лудогорец не може да направи ИПО, защото няма фенове, или са малко. А нашата маса е огромна. Целта е обединение. Ако изполваме силата на фенската маса, нещата ще се случат и ЦСКА ше стане силен клуб, ще си върне доверието. Не ни струва нищо кампанията по публичната продажба. Миналата година бяхме два пъти по-зле, клубът нямаше никаки приходи, а сега почва да генерира средства. Дано и от трансфери имаме приходи, чакаме такива и от срещите в Европа. Клубът стъпва на крака.
-
- Очаквам 20 хиляди
- души да се включат
- при новото предлагане
-
- на акции. Ще го поискаме в близките 40 дни. Искам да уверя, че ще върнем жеста на всеки закупил книжа досега, дори с благодарствено писмо. Близо 60% от акциите са купени от офиса на „Армията”. Вероятно над 80% пък са само в София. А има много силни фенклубове в страната, които просто нямаше как да организират покупка. В десетки градове хората и да искаха нямаха възможност за покупка. Това е истината.
Как ще се издържа ЦСКА отсега нататък?
- Ако беше успешна кампанията, нещата щяха да са съвсем различни. Ако бяхме достигнали минималния праг, сега щяхме да имаме и пари за селекция. А сега
-
- имам изпитание с
- един класен централен
- нападател,
-
- който обаче струва доста. И не можем да го вземем, защото трябва да връщаме парите наследени от „Титан”. Имаме задължения и по базата на клуба, които трябва да приключим. Това задържа развитието на отбора. Този нападател, който сме набелязали е страхотен вариант, но струва пари. Относно издръжката на ЦСКА – една част от средствата са ни дадени от акционерите, друга е дошла от самата продажба на книжа извън IPO-то, трета от спонсори. Моята амбиция е задълженията да изчезнат. Няма натрупани нови дългове.
-
- Има само един
- заем към банка
-
- който обаче е перфектно обезпечен. Дори и да има ново задължение, то идва на мястото на по-голямо старо.
Смятате ли, че недоверието към вас е повлияло на малкия брой привърженици закупили акции?
- Обиждате ме с този въпрос. Аз се гордея с имиджа си. Не ме закачайте лично, аз спасих този клуб. Видяхте как реагира стадионът на моя рожден ден. Има злобари, има и хора, които искат да фалират ЦСКА и да го поемат от В група. Да, те са тук, между нас. Някои имат икономически интереси. Аз съм си отвоювал престижа. Тази алея на славата на „Армията”, автобусът, всичко е купувано от мен и с пари на мои приятели. Това, което се прави от „ЦСКА Завинаги” по терените клубът също ще го плати – чрез акции, чрез други опции…
Има ли възможност тези набрани малко над 1 милион лева да бъдат прехвърлени в ЦСКА?
- Вижте, това е доброволно решение, ние не можем да накараме хората да го направят. Ще се опитаме максимално да улесним процедурата по връщане на парите. Ще предложим три варианта на закупилите акции. Всеки, който притежава книжа, ще си ги вземе обратно. Но след това има три опции. Първата е да отиде в съседната стая и да си купи същия брой, повече или по-малко акции от досега притежаваните. Втората опция е парите му да отидат като дарение за клуба. Ние сме отворени към тази възможност. И третата опция е просто да си задържи парите. Всеки да решава сам, не насилваме никого. Ще направим голяма Книга на дарителите и на акционерите, в които най-подробно ще отразим имената, на тези, които са помогнали.
Какво трябва да се плати за евролиценза на ЦСКА?
- Всичко е решено, каквото искат от нас сме го платили. Подали сме необходимите документи, не са ни искали нищо допълнително. Самата УЕФА проверяваше базовите клубове в България за финансов феърплей, знаете нейното решение. (б.а. – глоби Левски с 200 000 евро) При нас нещата са чисти – има прозрачност на приходите и разходите. Оттук вече само трябва да гарантираме излизането от пропастта, която вече е дупка, в която ни бяха набутали някои дейци в ЦСКА и извън клуба.
Какво става със сериозните суми, които ЦСКА има да получава по трансферите на Александър Тонев и Спас Делев?
- Чакаме си парите. Негодувам към ФИФА. В случаите, в които трябва да плащаме, са много ревностни, но когато ние имаме да взимаме, се бавят. Очакваме преди началото на новия сезон да си получим парите по тези два трансфера.
Какъв беше вашият план Б?
- Той е това, което става в момента. Бяхме го предвидили, ако не достигнем до минималния праг при кампанията с акциите. Но вижте - не отчетохме, че провинцията ще бъде блокирана. Не съм допускал, че в банковите офиси няма да има хора, които да извършват услугата по покупка на книжа. Вероятно при второто публично предлагане, минималната цел ще е да се закупят 700-800 акции или максимум 1 милион. Така операцията ще е успешна и ще започнем да търгуваме книжа на борсата, каквато бе първоначалната ни идея.


От същата категория