Устройството е било разработено от специалистите на предприятието още през 70-те години на миналия век. Тогава то се е използвало на олимпийски игри и световни първенства. Постепенно обаче изобретението на уралските конструктори потънало в забвение и било заменено с чужди технологии, разказа генералният директор на компанията Леонид Шалимов.
 
"Те обаче не дават желания резултат. Понякога, например, нашите състезатели в спора за златото губят от спортисти от други страни с разлика 15-20 секунди. Това е все едно един човек на дистанция от 100 метра да ходи пеша, а друг да спринтира до финала. Конструкторите на нашето предприятие видяха проблем в избора на вакси и решиха да върнат от небитието старото устройство за тестване. То обаче е подобрено и е адаптирано към съвременните компютърни технологи", обясни Шалимов.
 
Устройството за тестване на ваксите беше представени от старши треньора на девическия национален отбор по биатлон на Русия Леонид Гуриев.
 
"С помощта на това устройство треньорите също така могат да разбират на какъв етап от надпреварата ските ще се пързалят по-бързо и на какъв по-бавно. Така спортистите ще могат да разчитат силите си по протежение на дистанцията", обясни Шалимов.