Той е подал заявка за възобновяване на допинг контрола, което означава, че съвсем скоро може отново да го видим в сините коридори.
 
Много е вероятно Фелпс да планира участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, които ще бъдат петите в неговата забележителна кариера. Американецът, който се оттегли от спорта след Лондон 2012, има 22 олимпийски медала, 18 от които са златни, и 26 световни титли в кариерата си. В Пекин през 2008 година той счупи рекорда на легендарния Марк Шпиц, спечелвайки осем титли в рамките на една Олимпиада.
 
Според данни на Антидопинговата агенция на САЩ 28-годишният плувец е бил проверен два пъти за допинг между 1 юли и 30 септември. Това означава, че теоретично Фелпс ще може да участва в състезания през март следващата година, когато изтича задължителната 9-месечна "карантина" на плувците, включени в антидопинговата програма.
 
Треньорът на Майкъл Фелпс - Боб Боуман призна, че от есента неговият възпитаник е подновил тренировъчната си дейност и се опитва отново да влезе във форма. Според специалиста обаче за завръщане на Майкъл в голямото плуване е още прекалено рано да се говори. Това е само един от вариантите за по-нататъшно развитие на събитията. През юни един от най-големите конкуренти на Фелпс и негов съотборник Райън Лохте предрече завръщането на Майкъл.
 
"Мисля, че всички ние знаем, че той ще се върне. Това няма да бъде изненада. По-скоро въпросът е кога точно ще започне да тренира отново на пълни обороти", заяви Лохте. Изглежда, че сега е времето... "Нямаме някакви конкретни планове. За момента Рио не е цел за нас. Просто искам да му дам шанс отново да се състезава, ако той поиска това", заяви Боуман пред американските медии. По неговите думи Фелпс доскоро е тренирал 2-3 пъти в седмицата, но вече е увеличил заниманията до 4-5.
 
"За да участва в турнири, трябва да стигне до 10 тренировки седмично. Когато Майкъл се състезава, той има определени очаквания. Ние сме далеч от това сега, затова бих посъветвал хората да снижат очакванията си, докато не го видим на състезание", добави треньорът на Фелпс.