Токио, Мадрид и Истанбул спориха за домакинството, като до финала достигнаха Истанбул и Токио. Решаващото гласуване посочи доста категорично в полза на японците - 60:36 гласа в полза на Токио.

Това бе пети опит на Турция за домакинство в Истанбул, и едва втори за Япония, но кандидатурата на Токио бе определена за по-добра.

Токио вече е бил домакин на Олимпиада през 1964-та година, а Япония два пъти е организирала и Зимни олимпийски игри.

Токио реши да изгради своята кандидатура върху тънката струна на чувствителността на членовете на МОК, като обясни амбицията си за домакинство с желанието да се даде надежда на една страна, която е сразена от катастрофата през 2011 г.

За да убеди МОК, че в Япония Олимпийските игри ще са в добри ръце, Токио вече сложи 4.5 млрд. долара, т. е. половината от предвидената сума, в специален фонд в банка за финансирането на начинанието.

Тя обеща да предложи едни от най-сигурните улици на света, инфраструктура на най-високо ниво за Олимпиадата - 85% от съоръженията се намират на по-малко от 8 км. от олимпийското село. Ще бъде изграден и национален стадион с 80 000 места с подвижен покрив, наподобяващ космически кораб на стойност 1.3 млрд. долара.